Gold / Silver / Crystal

 

Pokémon Gold Version och Pokémon Silver Version var de första spelet i den andra generationen av pokémonspel till Game Boy Color. De kom ut i Japan den 21 november 1999, i Nordamerika 15 oktober 2000 och i Europa den 6 april 2001. Liksom sina föregångare var Gold och Silver de två matchande versioner med några få saker som t.ex. tillgängliga pokémon som skiljer dem emellan. Gold och Silver introducerade totalt 100 nya pokémon, den nya regionen Johto (väster om Kantoregionen där det tidigare spelets handling äger rum), två nya elementtyperna (Dark and Steel), och andra saker. Bland nya funktioner i själva spelet finns möjligheten att föda upp pokémon i form av att man lämnar in två pokémon av olika kön på ett dagis och sedan kan man få ut ett ägg. Historiemässigt utspelar sig Gold och Silver tre år efter Red och Blue där mycket har skett.

 
Gold och Silver var efterlängtade med stor spänning. Precis som sina föregångare hade, så tog också dessa spel världen med storm och pokémon från dessa spel dök upp i animeserien en avsevärd tid innan dessa spel kom ut i väst.

 

Precis som de tidigare spelen följdes Gold och Silver av ett tredje spel. Pokémon Crystal Version släpptes i Japan den 14 december 2000, i Nordamerika 29 juli 2001, respektive i Europa den 2 november 2001. Denna version skiljer sig från Gold och Silver i form av små grafiska förbättringar och förändringar i Johtoregionen. Det är också det första spelet där spelaren kan välja att spela som en kvinnlig huvudperson. Historien i Crystal har också förändrats från att i Gold och Silver att har Suicune en mer åsidosatt roll till att ha en mer central roll i spelet.

 
Gold och Silver är grunden för remake versionerna, HeartGold och SoulSilver från 2010.