FireRed / LeafGreen

 


 

Pokémon FireRed Version och Pokémon LeafGreen version är två matchande spel i tredje generationen pokémonspel som ett komplement till Ruby, Sapphire och Emerald. De släpptes i Japan den 29 januari 2004, i Nordamerika den 9 september 2004 och i Europa den 1 oktober 2004. FireRed och LeafGreen är remakes av de två ursprungliga pokémonspelen, Pocket Monsters Red och Green. Det betyder att med alla de tekniska framsteg från Ruby, Sapphire och Emerald presenterar samma historia med början i Kantoregionen och spelupplevelse från de två första spelen där naturligtvis det har tillkommit en hel del nytt. Med spelen kom även här en trådlös adapter för Game Boy Advance, vilket gjorde att flerspelarfunktionen av spelet kan användas utan länk kabel.

Spelen skiljer sig på vissa punkter från Pocket Monsters Red och Green, t.ex. har spelaren möjligheten att välja en kvinnlig huvudperson i början av spelet, en funktion först introducerades i Crystal. Det har också lagts till en ny sydlig ögrupp i Kanto som kallas Seviiöarna, dit kan spelaren enbart resa efter att ha besegrat Elite Four. Dessutom finns alla nya inslag från Ruby och Sapphire såsom kön, färdigheter (abilitys), personligheter (natures) och föremål från spel efter Red och Green finns även i FireRed och LeafGreen.

Pokémon FireRed och LeafGreen utvecklades som ett svar på bristen på bakåtkompatibilitet mellan Ruby, Sapphire och Emerald och Gold, Silver och Crystal, eftersom detta gjorde det nästan omöjligt för spelarna att fånga alla pokémon då inte alla fanns i Hoenn. För att kunna byta pokémon mellan Ruby och Sapphire, FireRed och LeafGreen använde man sig av en länkkabel, i och med Emerald kan den trådlösa adaptern även användas.