Ruby / Sapphire / Emerald

 


 

Pokémon Ruby Version och Pokémon Sapphire Version var de första matchade spelen i den tredje generationen av pokémonspel. De släpptes i Japan den 21 november 2002, i Nordamerika 19 mars 2003 och i Europa den 25 Juli 2003. De här var de första spelen för Game Boy Advance. Ruby och Sapphire introducerade flera funktioner och inslag som har varit banbrytande för alla pokémonspel som har kommit ut sedan dess. Först och främst var Game Boy Advance ett kraftigt uppsving för de tekniska aspekterna men också spelmekaniken av Ruby och Sapphire. Antalet nya pokémon i Ruby och Sapphire var betydligt högre än som kom i Gold och Silver då det kom 135 nya. De införde även ett nytt datorsystem i spelet för att lagra dina pokémon i form av boxar, väder i form av sol och regn, färdigheter (abilitys), naturer (personlighet) och dubbelmatcher där man slåss med två pokémon samtidigt. Mycket av detta är saker som än i dag finns med i de nya spelen och som först dök upp i Ruby och Sapphire.

 
Ruby och Sapphire utspelar sig i Hoennregionen som, i spelets universum, ligger ganska långt från Kanto och Johto. Hoenn kännetecknas av en primär tropiskt klimat vilket är anledningen till att många av dess pokémon ser mer tropiska ut.

 

Traditionsenligt kompletteras Ruby och Sapphire med ett förbättrat tredje spel, Pokémon Emerald Version, som släpptes i Japan den 16 september 2004, i Nordamerika 1 maj 2005 och i Europa den 21 oktober 2005. Liksom Crystal introducerade Emerald innehåll som inte fanns i Ruby och Sapphire. För det första så ändrades historien ganska kraftigt till att vara baserad på den legendariska Rayquaza snarare än antingen Groudon eller Kyogre. Både Groudon och Kyogre har dock en roll att spela och kan fångas i Emerald. I Emerald ingick också en trådlös adapter för Game Boy Advance vilket gjorde multiplayerfunktion möjlig utan länk kablar, vilket Game Boy-spelen var beroende av. Dessutom innehåller Emerald också ett flertal extramaterial som spelarna kan ta itu med efter ligan, däribland kan spelaren få en av de tre starterpokémon från Gold och Silver efter man av.

Till skillnad från Gold och Silver är Ruby och Sapphire inte bakåtkompatibel med sina föregångare, dvs pokémon från Gold och Silver kan inte överföras eller interagera med Ruby och Sapphire. Bland annat är det därför Ruby och Sapphire kompletterades med hela två extra spel, så kallade remakes av de ursprungliga Pocket Monsters Red och Green i form av Pokémon FireRed Version och Pokémon LeafGreen version.