Black / White

 

Pokémon Black Version och Pokémon White Version är de första två matchande spelen i den femte generationen av pokémonspel till Nintendo DS. De blev utgivna i Japan den 18 september 2010, i Nordamerika den 6 mars 2011, och i Europa den 4 mars 2011.

Black och White följer många av traditionerna och trenderna från tidigare spel. Spelaren kan bl.a. välja mellan en ny kvinnlig och manlig figur, och därutöver introducerar Black och White också en ny region kallad Unova, som spelaren ska utforska. I pokémonuniverset ligger Unovaregionen mycket långt från Kanto, Johto, Hoenn och Sinnoh. Därför är Unovaregionens pokémon betydligt annorlunda mot dem i de tidigare regionerna.

Tekniskt är Black och White en vidareutveckling av Diamond, Pearl och Platinum. Grafiken har bl.a. betydligt förbättrats och använder i högre grad 3D-grafik, där Diamond, Pearl och Platinum för det mesta använde 2D-grafik. Black och White är också anmärkningsvärda för att ha det största antalet nya pokémon i någon ny generation av pokémonspel, med hela 156 nya pokémon.

Spelen introducerar också två nya typer av pokémonstrider; Triple Battle, där varje tränare använder tre pokémon på en gång, och Rotation Battle, där varje tränare roterar sina pokémon under striden, men utan att egentligen byta ut dem. Black och White förde också in andra betydande ändringar såsom TM/HM-föremålen, som nu inte längre endast kan användas en gång. En ny onlinefunktion kallad pokémon Global Link infördes också, där spelare via en Nintendo-hemsida kan få tillgång till speciella s.k. Dream World-Pokémon med speciella förmågor, och även Entralink för infraröd kommunikation mellan två Nintendo DS-system.

Black och White blev efterföljt av Pokémon Black Version 2 och White Version 2. Det är första gången i pokémonspelens historia som det inom samma generation ges ut direkta efterföljare, som bygger vidare på historien. Spelen är bakåtkompatibla med Diamond, Pearl, Platinum, HeartGold och SoulSilver, och pokémon från de spelen kan överföras till Black och White.