Black 2 / White 2

 

Pokémon Black Version 2 och Pokémon White Version 2 är det andra paret med matchande spel, och samtidigt de sista spelen i den femte generationen av pokémonspel. De blev utgivna i Japan den 23 juni 2013, i Nordamerika den 7 oktober 2012, och i Europa den 12 oktober 2012.
Black 2 och White 2 bryter traditionen med att de första två pokémonspelen i en generation kompletteras av ett tredje spel med mycket få ändringar. Däremot är dessa spel egentliga uppföljare till Black och White, och är därmed separata spel med sin egen historia och spelupplevelse.

Black 2 och White 2 utspelas liksom Black och White i Unovaregionen, men två år efter händelserna i Black och White. Som spelare startar man i en stad belägen i den motsatta delen av regionen. Den legendariska Kyurem har, i stil med Suicune, Rayquaza och Giratina före den, fått en central roll i Black 2 och White 2. Den har dessutom fått två nya former, dvs versioner av sig själv.

Nya funktioner har också introducerats, bl.a. en ny svårighetsgradsfunktion där spelare har möjlighet att upp- och nedjustera hur svårt det är att besegra andra tränare i spelet, i förhållande till vilken level deras pokémon är på. Detta kallas Challenge Mode och Easy Mode. I stil med tidigare spel finns så kallade Move Tutors i Black 2 och White 2, som erbjuder sig att lära ens pokémon nya attacker.

En helt ny funktion i Black 2 och White 2 är Pokémon World Tournament (Världsturnering) där spelaren har möjlighet att strida mot samtliga gymledare och champions från tidigare spel, med undantag av Koga och Iris.

Black 2 och White 2 är kompatibla med Black och White på så sätt att pokémon kan bytas, och spelare med de olika spelen kan strida mot varandra. Därutöver är de också bakåtkompatibla med Diamond, Pearl, Platinum, HeartGold och SoulSilver i samma utsträckning som Black och White.